fbpx

Den perfekte kop kaffe starter med det perfekte vand

 |  Line Rudbæk

I Danmark er vi særligt glade for kaffe, så meget at kaffe er et af de råstoffer, som vi danskere bruger flest penge på. Kaffen er på en lang rejse, inden den hældes i vores kop, for at opnå præcis den aroma, smag og styrke, som den skal have. Mange faktorer spiller ind i kaffens slutsmag helt fra plantens placering geografisk, til forarbejdning, ristning af bønnerne og til sidst valget af bryggemetode. Men når det kommer til kaffens kvalitet, overser vi ofte den store rolle, som brygvandet spiller.

Vand er én af kun to ingredienser, der kræves for at fremstille en kop kaffe. Kvaliteten af brygvandet er næsten lige så vigtigt, som kaffebønnerne selv.

Magnesium er vigtigt for smagen

Kaffe består af 98% vand. Derfor er det mindst lige så vigtigt at vandet, du bruger til at brygge din kaffe med, også er af god kvalitet og har den rigtige mineralsammensætning.  Det er særligt mineralet magnesium, der frembringer/ekstraherer kaffebønnes smag ud i vandet, når kaffen brygges. Studier har endda vist, at mineralet også har indvirkning på vores smagsløg og dermed også på vores oplevelse af kaffens smag, når vi drikker den. Resultatet er en fyldig og rig smag i kaffen. Det sunde danske drikkevand er ekstremt mineralholdigt og iblandt verdens bedste. Det er rigt på netop magnesium og har dermed forudsætningerne for at være grundstenen i en god kop kaffe. Danmark er et af de få steder i verden, hvor man drikker ubehandlet grundvand. Vandet har en smuk, rund og forfriskende mundfølelse med en antydning af bitterhed. Mange tager godt og velsmagende drikkevand for givet og bliver overrasket over, hvor forskelligt vand i virkeligheden kan smage.

Hårdt vand er essentielt for din kaffe men problematisk for din maskine.

Hårdt/mineralholdigt vand har altså stor indflydelse på din kaffes smag, dog påvirker det også driften af din kaffemaskine. Har man investeret i en kaffemaskine, så ved man, at den løbende skal afkalkes for at minimere kalkophobning. Nogle kaffemaskiner skal afkalkes mere end andre og nogle skal endda skilles helt ad for at blive renset. Mange kaffeelskere bruger derfor demineraliseret vand for at minimere afkalkningsbesværet. Hvis man fjerner kalken, så fjerner man automatisk også magnesiummet fra vandet og vandet bliver blødt. Blødt og demineraliseret vand giver kaffen et markant fald i smag og smagsnuancer. Viden om vandets store indflydelse på kaffens smag har affødt et stigende antal videnskabelige forsøg, der forsøger at finde opskriften på den perfekte kaffe. Men det er en kompleks affære at skabe den rette mineralsammensætning i brygvandet, så det passer til den specifikke kaffebønne, fordi de mange typer bønner kræver noget forskelligt hver især.

Kalk behøver ikke at fjernes, men bør behandles.

Stiler du ikke efter verdensmesterskaberne i kaffe, kan du i stedet hæfte dig ved, at du er godt på vej ved blot at sikre dig, at magnesium er til stede i dit brygvand. Det har du helt automatisk, hvis du bruger det danske mineralholdige vand fra din hane. Bruger du hårdt vand til at brygge med, bør kalken behandles, så den ikke ødelægger dit varmelegeme i din kaffemaskine. ReWaters anlæg hverken fjerner eller erstatter magnesium, samt vandets andre mineraler, men behandler kalken, så den ikke kan danne hårde aflejringer. Det betyder, at du undgår blødt vand OG kalkgener.

5 tips til en god kop kaffe

  • Brug hårdt/magnesiumholdigt vand til brygvand.
  • Dosér kaffebønnerne korrekt – hverken for lidt eller meget. Læs på pakken.
  • Brug friskkogt, men ikke spilkogende vand. Vent et minut efter kogning, før du bruger det.
  • Kværn selv bønnerne. Kaffebønner mister smag med tid eller ved forkert pakning.
  • Overhold ekstraktionstiden/bryggetiden. Hvis det tager for lang tid, bliver kaffen bitter. 

Med et REWATER kalkanlæg
kan du føle dig 100% tryg

Åbningstider
09.00-16.00 Man-fredag
CVR 3913 7658

info@rewater.dk
+45 7174 3025


© ReWater ApS. All rights reserved.
Kurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0